@carnelino: Ще се опитам да ти отговоря на повечето въпроси:
1. За SweetHome 3D все още не сме убедени, че е необходима в стандартната инсталация... Но решението ни не е окончателно, има време, ще умуваме още...
2. Конвертор ще има. Към момента избраната програма е
gonvertor -
http://www.unihedron.com/projects/gonvert/3. Нов календар засега е извън списъка с програми в УСУ. За по-сложни нужди може да се използва вградения в пощенския клиент Evolution, а за по-прости имаме програмката Дати.
4. Относно изключване и пускане по разписание ще трябва да помислим. По принцип в УСУ 4.0 ще има диспечер на задачи, с който ще можеш да си задаваш различни действия по разписание, но исканите от теб функции са по-специфични. Докато спирането по разписание е по-лесно осъществимо, пускането може да е по-проблемно. Ако системата е напълно изключена (или хибернирана) няма как да стане събуждането на програмно ниво, освен ако BIOS-a няма подобна настройки или не се подаде сигнал за събуждане по мрежата. Затова си мисля, че по-скоро системата трябва да се приспи и след определен период от време някакво действие да я събуди. Мисля че точно така действа и програмата спомената от теб... Ако някой има идея как да реализираме тази идея, нека сподели.
5. Гласовия синтез го има и сега в лицето на екранния четец Orca. При пускането му може да се избере espeak като речеви синтезатор и след това от избраните езици - руски. За съжаление към момента български език няма. От тук насетне предполагам, че малко с настройка на скоростта и височината на гласа, би трябвало да се постигне задоволителен резултат. Недостатък е, че всички тези настройки се правят през конзола и няма графичен интерфейс за тях. В тази връзка съм хвърлил око на една обещаваща програма, казва се
orator (
http://rhdunn.github.com/orator/), която предлага именно такъв интерфейс. Тя все още няма пакет за Убунту/Дебиан но ще си поиграя да я компилирам и разгледам...
6. Управлението с глас може да си го осигуриш в някаква рудиментарна степен чрез инсталирането на пакета
gnome-voice-control. Той обаче позволява да се изпълняват само прости команди, няма никакви видими настройки и доколкото ми е известно приема команди само на английски (някой да ме поправи, ако греша). Така че тук сме отворени за предложения...
7. Програма за хардуерна информация и сега има в УСУ. Намира се в
Система - Предпочитания - Информация за системата. С нея можеш да разгледаш и запазиш показаната информация във файл, както и да направиш няколко теста. Допълнително в УСУ 4.0 ще има и малка програма за показване подробна информация за процесора - подобна на CPU-Z.
8. Версията на OpenOffice идваща с УСУ 4.0 ще има предварително инсталирана добавка за внасяне на PDF. Като се има предвид широката поддръжка на различни формати от OpenOffice, мисля, че това все пак ще осигури функционалност, подобна на исканата от теб. Друг е въпросът, че качеството на внасяне може много да се различава от PDF до PDF...
9. В момента всеки файл, който можеш да го отпечаташ, може да бъде записан като PDF. УСУ идва с вграден виртуален PDF принтер, който прави именно това. Записаните PDF файлове се намират в папка PDF в домашната папка.
10. Нещо като сигурно изтриване не съществува...

Има само инструменти, които те заблуждават, че има такова. Макар, че може да се добави подобна функционалност, мисля, че просто би била подвеждаща. Ако някой толкова държи, може да използва програмата
Изчистване на ненужни файлове и от раздела
Система да избере Свободно пространство. Това ще го презапише известен брой пъти, за да се скрият изтритите файлове.
11. УСУ 4.0 ще включва конзолен инструмент за възстановяване на случайно изтрити файлове. Програмата се казва
photorec и е добра в това, което прави - наскоро заради немирния ми син имах възможността да си я припомня...

12. Относно автоматизирано архивиране, синхронизиране и криптиране на данните към момента не се сещам какво да ти предложа. Включеното в УСУ средство
Създаване на резервни копия не предлага криптиране.
13. TuxGuitar наистина изглежда добре и с доста възможности... Притеснява ме само едно - няма превод на роден език. Може би ще си чака реда и ако до УСУ 5.0 е преведена (от мен или друг преводач), ще намери мястото си на диска. Ще помислим още...
Дано поне част от отговорите са ти били полезни. Ако имаш и други въпроси и коментари, не се колебай да ги споделиш.