Ето няколко предложения за добавяне на нови приложения към УСУ 8:
1. JChemPaint () — базирана на Java свободна програма за рисуване, разглеждане и изнасяне като изображение на 2D химични структури. Размер на инсталационния файл: 2-6 MB.
2. BioClipse () — пълнокръвен пакет за обработка, създаване и разглеждане на химически структури. Архитектурата му е базирана на приставки (plug-ins). Изключително полезен инструмент за занимаващите се с химия, биология и биоинформатика. Размер:
91 MB (малко тежичък, знам).
3. LightWorks () — наскоро освободено (т.е. пуснато като свободен софтуер) приложение за създаване и редактиране на видео клипове/филми (видео файлове общо взето), може да го считате за „конкурент“ на KDenLive и OpenShot. Версията за GNU/Linux обаче все още не е излязла. Многоплатформена (M$, MacOS X, GNU/Linux). За момента е в състояние на алфа/бета версия.
4. DjVuLibre () — не си спомням дали Evince и FBReader поддържат формата DjVu (реално по-добър от PDF, но по-малко познат формат), но тази програма е свободен софтуер и е дело на някои от оригиналните автори на самия формат, тъй че би трябвало да е най-добрата за преглед на файлове от този вид. Има я в хранилищата на Ubuntu.
5. KolourPaint (алтернатива на GnomePaint за KDE). Ако lokster може да програмира на C, може и да пробва да подобри GnomePaint, защото в момента е малко по-нефункционална в сравнение с KolourPaint.
6. mtPaint (програма за рисуване и редактиране на изображения, насочена основно към стила на рисуване pixel art).
7. Обновяване до последната налична стабилна версия на MyPaint, кралицата на рисувателните програми под GNU/Linux.

8. УСУ 8 с LibreOffice ли ще бъде или с KDE Office (или поновому Caligra)? Лично аз съм за LibreOffice, но смятам, че поне Krita си заслужава да се добави към USU, защото наред с GIMP, MyPaint и още няколко са най-добрите графични редактори за ГНУ/Линукс за момента.
---
9. Въпрос: какво ще кажете да направим нещо като общностно хранилище от типа PPA (community PPA repository), къдете да се добавят подобни свободни програми, които са по-нови или по-малко известни, и да го включим към хранилищата на УСУ (напр. може да се казва „usu-community-PPA-repository-new-recommended-soft“ или нещо подобно, но по-кратко)? Особено що се отнася до игри за GNU/Linux, няма да е зле да има начин за снабдяване с такива, които обаче не са по една или друга причина част от хранилищата на Убунту. Ако пък хранилище от този вид стане прекалено голямо, то тогава можем например да направим нещо като подсайт с линкове и кратка информация за такива нови или малко известни свободни програми, които са предложени от потребителите на УСУ, но не присъстват в хранилищата на Убунту? И без това има доста голям брой подобни предложения из форумите, така по-лесно ще има достъп до подобни програмки.
10. Няма ли начин да обмяняме по-лесно списъци с програми, които препоръчваме на приятели, но които не са част от стандартните, които идват с УСУ? Доколкото знам подобна функция играе Backup Software Packages List (или нещо подобно) в Linux Mint, не може ли да се добави версията за Убунту на същата програма в УСУ, или да се направи наново подобна програма, чиято функция е просто да прави списък с всички (или избрани) инсталирани пакети на съответна инсталация на УСУ и който списък да включва и apt-get командите за директно изтегляне след потвърждаване от хранилищата на Убунту? Знам, че УСУ 8 ще е с KDE като среда за работния плот, но все пак смятам идеята за добре, поне на идейно ниво.
П.П. Предварително благодаря за отговорите.
П.П.П. Знам, че това не е точният форум за целта, но все пак: кандидатирам се за участие в екипа преводачи на софтуера за УСУ, ако не възразявате.

Можете спокойто да ми изпращате задачи за превод на непреведени или недопреведени програми, които ще се включват в УСУ 8 и нататък.