1. Работната активност -
По подразбиране KDE идва с един плазмоид, които играе ролята на десктоп -

според мен, той е не удобен, а и съм свикнал с класическият вид на един работен плот -

настройката се прави, като се кликне някъде на работният плот с десен клик и се избере "Настройки на Работен плот" и от "Подреждане" се избере "Директория" -

Също, цветът на иконите, когато е бял, те изгледат малко кофти -

по-добре са с черен-

настройката се прави от настройките на плота, от "Показване" и от "Цвят" -

2. Dolphin -
Чрез пакета kffmpegthumbnailer и настройка в Dolphin може да се сдобиете с предварителен преглед на видео файловете -

настройката се прави от настройките на Dolphin, като се даде тикче на "Video Files (kffmpegthumbnailer)" (трябва да сте инсталирали пакетът kffmpegthumbnailer) -

докато сме на темата с thumbnails, в Dolphin по подразбиране предварителният преглед на файлове е ограничен до 5 MB, което според мен е много малко и ограничава прегледа на по-големите файлове, така че според мен ще е добре да се направи поне 100 MB. -

А за да се направи предварителният преглед работещ за всички места, трябва от "Поведение" да се избере "Използване на информацията за изгледа за всички директории" -

и след това от самият Dolphin да се избере "Предварителен преглед" -

други полезни функции в Dolphin са Показване на командите "Копиране" и "Преместване" -

по този начин, когато щракнете върху даден файл ще имате опция "Копиране в" и "Преместване в", също както в GNOME.
Добра функция е "Показване на информация за пространството", но както виждам от предварителните шотове на УСУ 8 сте я включили.
И един въпрос, защо сте включили менюто и сте премахнали готината иконка за настройките -

-->

?
До сега в УСУ иконите във файловият мениджър винаги са били 32 пиксела, не мислите ли, че ще е по-"пригледно", ако са 48 пиксела?
3. Шрифтовете -
В KDE заглаждането на шрифтовете по подразбиране е изключено, е в Kubuntu доста са го издокарали, но ако взема да направя някоя друга настройка по самото KDE, шрифтовете изведнъж стават като в Windows 98 (което, мисля, че си е чист бъг), много е дразнещо.. не веднъж съм преинсталирал заради това. Решението е от системните настройки в секцията за настройка на шрифтове да се направи следното -

и от "Настройване..." да се направи така -

в самата система може да не се усети голяма разлика, разликата е видима в GTK+ приложенията и ако решите да персонализирате KDE, няма шрифтовете ви изневиделица да станат както в Windows 98. Тъй като в УСУ не използвате Ubuntu шрифтовете, мисля че при вас тази настройка ще се усети.
4. Запаметяването на сесията
По подразбиране в KDE, когато рестартирате компютъра, програмите които са останали отворени, ще се стартират пак, което много забавя целият процес на стартиране, а и мисля, че ще е по-удобно за хората свикнали с GNOME/Windows, когато рестартират компютъра, всичко да започне на "чисто". Настройката се прави от системните настройки от табът "Зареждане и изключване" и после от "Управление на сесии" в "При вход" се прави да е "Стартиране с нова сесия" -

5. Активните задачи на плота
В KDE, в които и плот да отидеш, отдолу се виждат отворените приложения. В УСУ 8 майче пак ще се използва DockBarX, но не съм сигурен? Все пак, ако се използва стандартното управление на задачи, мисля че ще е по удобно, когато се отиде на друг работен плот, да се скриват задачите от предходният плот. За целта трябва с десен клик да се щракне някъде по празното поле, където са минимизираните прозорци и да се избере "Настройки на Управление на задачи" и от "Филтри" да се избере "Показване само на задачите от текущия работен плот" -

Също, хубаво ще е да се смени клавишната комбинация за смяна на работните активности, по подразбиране те се сменят с Ctrl+F1 / Ctrl+F2, мисля че ще е по-удобно с Ctrl+Alt+ стрелките, точно както беше в GNOME. Поне аз така свикнах, а и мисля, че е по-удобно, отколкото да си чекна пръстите чак от Ctrl до F-овете

6. Подскачащите иконки до курсора -
Който е ползвал KDE, знае, че когато се стартира приложение, иконката му започва да подскача до курсора. В УСУ 8 ще оставите ли тази функция? Хората, които искат да я премахнат/добавят, могат да я намерят в системните настройки в табът "Програмни и системни съобщения" в "Обратна връзка" -

7. KWin или Compiz? -
Вярно е, че в KDE си има вградеени ефекти в лицето на KWin, но е съвсем възможно да се използва Compiz, такъв, какъвто го познаваме. Какъв ще е вашият избор?
8. Rekonq или Conqueror?
В УСУ 8, сигурно подразбиращият се браузър ще е Firefox, а ще оставите ли някои KDE базиран такъв? В Kubuntu е Rekonq, но аз смятам, че Conqueror е по-добър. Първо, че това е първият и подразбиращ се браузър в KDE, второ че той е и файлов мениджър. Какъв ще е изборът ви?
9. Ще инсталирате ли цялото KDE оборудване
Чрез пакетите kde-full и edubuntu-desktop-kde ще се сдобиете с цялото наличие от софтуер, което е за KDE. Което между другото е невероятно, има наистина много интересни програми, които имат и български превод. Ще ги изпробвате ли и евентуално да ги включите в УСУ 8? Знам че вие се стараете да намалите размера на УСУ DVD-то до минимум, затова не се надявам да ги включите, но да попитам..

10. Темите на началното зареждане
Ще смените ли Plymouth темата, темата на KDM и след като се въведе паролата има още едно зареждащо меню, ще смените ли темите им с тази на УСУ?
11. Бъг след рестартиране на сесията
Единственият бъг, които открих и между другото вече не ми се е появявал от доста време, е когато рестартирам сесията и след това стартирам Firefox директно ме изплюва в KDM, е след като вляза пак нямам проблем, но преди доста често ми се случваше и беше много дразнещо. На вас случвало ли ви се е?
Това е за сега, ако имам още въпроси, предложения или проблеми, ще споделям.

Обръщам се и към Светли и Краси и към потребителите на форума.
Какво мислите по въпросите и евентуално, какви са вашите?
И последно, искам да кажа на хората, които все още вярват в митовете, че KDE е много тежко.
Хора, този мит оттавна е разбит! С KDE 4.7.2, с което работя в момента, с пуснати KWin ефекти, машината ми е много по-бърза и откликваща от Ubuntu 11.04 или 11.04, може би се равнява на Ubuntu 10.04. Но не забравяйте, че KDE има адски много благинки, които в GNOME или не съществуват, а ако съществуват и се пуснат, със сигурност GNOME ще стане или по-тежко от KDE или долу-горе позициите ще се изравнят -

В заключение мога да кажа, че KDE разполага с голяма база за персонализиране и наистина с него можеш да си направиш, каквото поискаш, също има невероятно мощни приложения с хиляди настрийки в тях. Затова мисля, че ще е перфектен за нас УСУ потребителите!