Всъщност, не мисля че използването на много кеш нещо лошо, даже точно обратното - паметта е за това! Именно кеширането прави системата бърза (т.е. липсата на нужда едно и също нещо да се чете многократно от значително по-бавния твърд диск).
Затова не гледам кеша когато правя оценка за заеманата памет. Просто не е правилно.
Колкото до това че KDE ти е заемал 1.7 Gb - не знам защо е така, но на моя лаптоп (с 8GB RAM, без swap дял) с УСУ 9 в момента имам пуснат Firefox с 4 раздела (с около 10-ина добавки, някои от които от най-тежките като forecastfox, adblock+, firebug, greasemonkey...), dropbox, teamviewer и два терминала, и ми заема 1.3 GB...
Положението е аналогично и на настолния ми компютър, който вече е на 5 години и е с по-малко памет.
EDIT:
Тествах с изключен dropbox, teamviewer и всичко останало (т.е. все едно съм с чистата среда на УСУ 9 на празен десктоп) и ми заема 520MB (без кешове - гледам го през ksysguard). Става дума за 64-битовата версия, а тя заема малко повече памет. 32-битовата е по-добре.
Доволен съм, и не бих казал че KDE ми заема много ресурси.
KDE-то е версия 4.13.2
Но е вярно и че в УСУ далеч не използваме стандартната конфигурация на KDE

"My mind is going. I can feel it. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I’m afraid."