Страница 1 от 1

Как се забранява хардуер?

МнениеПубликувано на: 07 Юни 2008, 11:21
от profan4o
Здравейте, пълен новак съм.Взех че успях да си инсталирам убунту 8.04.Прочетoх тава онова но още ми е трудно да свикна с тертипа на линукс,въпреки че много работи ми харесаха много повече от Win.И понеже трябва да го поразуча този линукс докато си го направя работна система реших да сложа 2 харда и 2 мрежови карти като на единия си оставих Win а на другия сложих убунту.Искам обаче при ползване на убунту да забраня едната мрежова карта и единия хард.Не успях да намеря графичен инструмент за това, а пък за  терминалните команди  май трябва много да попрочета още.Моля кажете как да го направя.Благодаря предварително.

Re: Как се забранява хардуер?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2008, 07:19
от Ekspert
За HDD-to отваряш файла fstab който се намира в папка (директория ) /etc/, правиш го по два начина : в конзолата пишеш :
sudo vim /etc/fstab и пляскаш ENTER, или пак в конзолата пишеш :sudo gedit /etc/fstab и в отворения файл коментираш устройството което не искаш да се зарежда. Препоръчвам ти втория начин като по-лесен за нови потребители.
P.S. в Линукс HDD-тата не се пишат Dick C или D, ами hda0,1,...n, sda0,1,2,...n
така че внимавай кое коментираш --> КОМЕНТИРАНЕ на ред е когато поставяш в началото му знака #, като по този начин спираш изпълнението на този ред, също и за поставяне на коментари за нещо твое си което искаш да си напомняш примерно : Това е HDD -C 
Има и други начини, но този ми струва най-лесен за изпълнение.
За настройка на мрежата има иконка горе в ляво до часовника (две симпатични малки мониторчета), кликваш с лявото на мишока избираш manual configuration...  и си избираш мрежовата карта.

Re: Как се забранява хардуер?

МнениеПубликувано на: 09 Юни 2008, 08:13
от lokster
За да доизясня нещата относно забраняването на HDD дяловете чрез fstab:
примерно, ако в Nautilus дялът който искаш да забраниш се монтира в /media/disk1, намираш реда във /etc/fstab на който пише
Код: Избери целия код
незнам-си-какво /media/disk1 незнам-си-какво

И пред него слагаш #
Код: Избери целия код
#незнам-си-какво /media/disk1 незнам-си-какво


И повече този дял няма да се показва.

А относно забраняването на какъвто и да е хардуер, най-добрият начин е да разбереш какъв модул на ядрото отговаря за този хардуер и да добавиш името му на отделен ред в /etc/modprobe.d/blacklist.

Re: Как се забранява хардуер?

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2008, 13:24
от profan4o
Благодаря!С мойте патешките знания имаше да се мотам!

Re: Как се забранява хардуер?

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2008, 17:15
от profan4o
А и ако може да споделите мога ли да намеря на бг някаква информация относно това къде се намират, какво правят,как се пише в тях за файли като например :  "/etc/modprobe.d/blacklist." Всичко което намирам аз е твъде постно например каква е файлова структура, за какво служат /boоt,/root........,ама всичко дотам.

Re: Как се забранява хардуер?

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2008, 18:22
от lokster
В /etc/modprobe.d/blacklist на всеки отделен ред се пише
Код: Избери целия код
blacklist името-на-модула-за-ядротo-който-искаш-да-забраниш


Модулите имат различни функции, но най-общо казано, всеки модул е "драйвер" за нещо (не е задължително това нещо да е конкретен хардуер). Ако в /etc/modprobe.d/blacklist името на модула за определено "нещо", то това нещо ще спре да работи - т.е. ще бъде забранено.

Например, при мен, съм забранил модулът zc0301, който е драйвер за уеб-камера. В моя случай обаче той се зарежда грешно на мястото на верния модул който управлява уеб-камерата ми и затова съм забранил zc0301.

Можеш да видиш имената на заредените модули чрез командата
Код: Избери целия код
lsmod

В началото на всеки ред е изписано името на модула.
Ако се чудиш за какво служи определен модул, най-лесно е да потърсиш в google "kernel module име-на-модула" и да поразгледаш резултатите.

Ако пък се интересуваш по-общо от структурата на папките/файловете под линукс, разгледай статията http://skss.learnfree.eu/archives/32
В нея има връзка и към статия в wikipedia, където също са описани стандартните папки под Линукс.