от wavic » 11 Яну 2014, 18:43
Понеже съм в момента на тази вълна, ще споделя и аз какво може да се направи. Не според мен, нямам много време и не съм изпробвал нещата, но отделих час да се поровя мъничко в нета. Няма да отделям внимание на нещо, което не съм изпробвал като софтуер. Ще споделя нещата, които ми се сториха логични и разумни.
Инвестиция за SSD. Харчат по-малко ток и са по-продуктивни. Всички го знаем. Но си е инвестиция.
Все пак твърдия диск си консумира енергия, щото се върти постоянно с 5400 об/мин. Въртенето си е въртене. Може обаче да се приложи нещо, което се прави на сървърите, но там се прави поради друга причина. Да се изключи atime в системата. Това е времето в което е достъпен файла или директорията. Всеки път когато се обръщаме към файл или директория, системата обновява времето на достъп. В опциите в fstab само трябва да се запише:
/dev/sda / noatime, nodiratime, дъра-бъра
Може още да се ограничи писането по харддиска. Ако имаме достатъчно памет, може да монтираме следните директории като tmpfs защото обръщението към тях е доста и ако се преместят в RAM, това ще спести още малко обръщение към харда и още малко ток.
/tmp
/var/tmp
/var/spool
може би и, ако не ни интересуват толкова лог файловете„
/var/log
Също се спира atime
tmpfs /tmp tmpfs default,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
например. Размера, който е зададен не е задължителен, нито да се задава, ако имаме достатъчно рам. Това не е фиксиран размер, а че е позволено да се използва до 1GB от RAM за /tmp.
Преди да направим това, е хубаво да погледнем, от колко RAM се нуждае системата ни - за да можем да изключим и swap. Както се знае, този файл също се намира на харда и ако имаме доволно RAM е малко излишно да го ползваме. Според мен, дори машини с 2 гига рамец могат да се оправят без swap. За всекидневните нужди.
cat /proc/sys/vm/swappinnes
Ще ни покаже някаква стойност ( обикновено 60 ), която показва "склонността" на системата да използва swap файла. Колкото по-голяма е ( 100 макс. ), толкова повече ще се използва. Стойност 0 ( нула ) означава, че swap няма да се използва. Можем временно да зададем подходяща стойност или най-добре да накараме системата да не ползва swap по този начин:
# echo 0 > /proc/sys/vm/swappiness
или
$ sudo sysctl -w vm.swappiness=0
Това разбира се ще е до рестартирането на системата, но може да пусне подходящо скриптче още при стартиране. Аз просто използвам
swap off
"Включването" съответно е: swap on
Можем и да инсталираме powertop
която ни показва потреблението на енергия от различните процеси. Съответно можем да си преценим, каква графична среда ще се използва, според това, коя колко потребява. Това ще ни подсети например да изключим единият от мрежовите интерфейси, а ако имаме блутуут и него, ако работи.
Има и едно аплетче за панела indicator-cpufreq, което позволява да се зададе режима на работа на процесора, което ще спести още енергия.
Незнайно защо, пропуснах да спомена Optimus на nVidia. При ATI не зная , дали има някаква алтернатива на тая техн.