Нямаш никакви ядове.
Точно какъв модел Aspire One имаш? Моя е AOA110 и имам BIOS който няма този проблем.
Този проблем с BIOS-a се получава при по-ранните му версии, а при по-новите вече е оправен.
С тях обаче пък има друг "проблем" - премахнати са последните най-ниски нива на осветеност на дисплея, т.е. не можеш да затъмняваш дисплея до същия минимум като при по-старите версии (с цел пестене на батерия).
Тези настройки са премахнати, понеже при някои лаптопчета дисплея примигва от време на време на най-ниските нива (заради бъг в контролера му). Примигването е съвсем леко, и почти не се забелязва. При мен го има но не ми прави впечатление - едва се забелязва. Плюс това този бъг е безвреден за лаптопчето.
За щастие е има решение на проблема с премахнатите нива на яркостта.
Има два BIOS-a за нетбуци Gateway и Packard-Bell (двете компании са собственост на Acer, и произвеждат хардуерно идентични нетбуци).
Та който и да е от тези BIOS-и да сложиш, няма да го има вече проблема с умирането, и ще можеш да затъмняваш дисплея до същите минимални нива.
Единствения "проблем" на тези BIOS-и е че при пускане лаптопчето показва логото на съответния производител вместо това на Acer.
Но си работи перфектно. Аз съм с BIOS-a на Gateway вече 4 месеца (откакто купих лаптопчето), и не съм имал никога проблем, дори след ъпдейта на биос-а ми изчезнаха някои проблеми с по-старите версии на Ubuntu (като неразпознаване на картовия четец).
Само за да се уверя че ползваш точния метод за ъпдейт:Сваляш съответния BIOS, и разкомпресираш всички файлове от архива върху флашка, която е с FAT файлова система.
Би трябвало на нея да се появят файлове, сред които има FLASHIT.EXE и един който се казва нещо като ZG6_3105.fd.
Прекръстваш ZG6_3105.fd на ZG5IA32.FD. Това е много важно.
След това гасиш лаптопчето и свързваш флашката (ако не си я свързал вече). Трябва задължително да е свързано и зарядното и батерията.
След това задържаш натиснати клавишите Fn+Esc, и докато ги държиш, натискаш Power бутона и пускаш лаптопчето. След няколко секунди отпускаш Fn+Esc, и би трябвало Power бутона да започне да мига. Натисни го еднократно.
Сега ъпдейта на биос-а ще започне, и трябва да изчакаш докато бутона спре да мига (в никакъв случай не прекъсвай този процес, защото лаптопчето ще умре напълно!!!).
Като мигането спре, лаптопчето ще се рестартира автоматично. И просто изчакай малко за да се пусне.
За такъв ъпдейт изобщо не е необходимо да имаш операционна система, може да затриеш всичко. Тествано е лично от мен много пъти.
Та така. Може да свалиш хубавите BIOS-и на Gateway и Packard Bell от
http://sites.google.com/site/maclesblogspotcom/BIOS/PBGОригиналните по-гадни BIOS-и на Acer може да свалиш от
ftp://ftp.acer-euro.com/netbook/aspire_one_110/bios/От личен опит ти препоръчвам BIOS-а на Gateway.
Но всичко това важи само ако си с АОА110 или AOA150 (без значение Линукс или Windows версията).
Доста информация свързана с AOA може да почерпиш от
http://macles.blogspot.com/Успех!
"My mind is going. I can feel it. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I’m afraid."