Общо взето, опциите не са много ако ти трябва разпознаване на кирилица. В УСУ Десктоп имаме включен подобен софтуер (YAGF), но той е значително по-ограничен и не се справя много добре.
Всъщност, съдейки по личния ми опит с него, се чудя защо изобщо сме го включили...
Можеш да се помъчиш с някоя от версиите на Fine Reader под WINE ако така или иначе притежаваш негово копие (между другото, казва се ABBYY FineReader).
Не съм сигурен обаче в резултатите - според appdb на Wine, Fine Reader не се поддържа, и не вярвам да тръгне.
Сега открих че FineReader има и някаква конзолна версия за Линукс, но и тя е платена (за първи път чувам че има) -
http://www.ocr4linux.com/en:downloadИма и Trial версия, обаче е ограничена до 100 страници, а и ще изисква повече ръчкане за да тръгне...
Така че не знам какво да ти препоръчам - поне аз досега не съм успял да намеря задоволително решение (но не съм и търсил, защото не ми е трябвало)...
"My mind is going. I can feel it. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I’m afraid."