Страница 1 от 1

Изтриване на файлове с Линукс в NTFS и FAT дял

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2013, 08:44
от Lasim Zeb
Когато изтрия файлове с Линукс във флашка под FAT файловете изчезват, но не се освобождава свободно пространство, защото когато искам да запиша нови файлове ми казва, че няма свободно място и единственото решение да е форматирам за да е изчистя.
Когато се опитам да изтрия файл с Линукс в NTFS дял на твърдия диск ми излиза съобщение – Файлът не може да бъде преместен в кошчето. Искате ли да го изтриете?. Въпросът ми е ако го изтрия, той наистина ли ще се изтрие или само няма да се вижда, и след време ще ми каже че няма свободно място.

Re: Изтриване на файлове с Линукс в NTFS и FAT дял

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2013, 12:06
от lokster
Използвай Shift+Del за да триеш без да се използва кошчето.
Когато се използва нормалното "триене", файловете наистина не се трият, а се преместват в скрита папка .Trash (т.е. кошчето) на същия дял - което е напълно нормално, и трябва да става точно това.
Просто изтрий папката .Trash с Shift+Del и кошчето ще се изпразни.
Повечето файлови мениджъри би трябвало да имат опции за настройка на кошчето - дали да се използва, до какъв размер максимум да расте, дали да се изпразва автоматично и т.н.

Re: Изтриване на файлове с Линукс в NTFS и FAT дял

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2017, 17:37
от Lasim Zeb
Имам на компа Уин и Линукс, на дял под NTFS през Линукс с файлов мениджър PCManFM изтривам папка 4,5GB чрез Shift+Delete. Папката изчезва, но към свободното място не се добавят 4,5GB!?!? И не намирам в дяла папка .Trash за да е изтрия, има отметка за показване на скритите файлове...
Какво да правя?

Re: Изтриване на файлове с Линукс в NTFS и FAT дял

МнениеПубликувано на: 24 Фев 2018, 14:12
от малин
Все се каня да го напиша и сега се наканих.
Натискаш F5 , което ти обновява/презарежда състоянието на папката. Или същото действие през менюто на файловия мениджър "Изглед". Или даваш "крачка" назад и влизаш пак в папката.

В допълнение за възможни причини, защо не ти е отчело "на момента" - като "стъпиш" в папка в която има наистина много файлове (и е за първи път) се създават миниатюрни техни картинки, което е натоварващ процес. Дали е така може да се види ако имаш някакъв индикатор и чак като натоварването падне, би трябвало да ти отчита почти веднага.