grub> ????

Ако сте се сблъскали с някакъв бъг - тук е мястото да го докладвате.

grub> ????

Мнениеот nasoss » 03 Окт 2010, 13:00

Имам следния проблем.Имам 2 харда sdb(master) и sda(svale).На sdb ми беше инсталиран Windows Profesional XP+SP3 и Ubuntu 9.04.Всичко си беше ок до момента когато го надградих от Ubuntu 9.04 с Ubuntu 10.04.Като се инсталира на едно място ме пита най-вероятно къде да инсталира grub в sdb или в sda, и аз му дадох отметката на втория ми хард sda. Инсталирах Ubuntu 10.04 със Diamond Tools.Рестартирах компютъра и ми излезе съобщение за grub> черен екран??? как да си върна нещата по старо му да ми зарежда grub и да ми дава опция да си избирам Windows Profesional XP+SP3 и Ubuntu???.Нещата в BIOS бяха 1-device CD 2-device sdb 3-device sda.

Малко информация какво съм опитал за да го оправя:1.Пробвах със CD:WinXp Pro +SP3 Bootable като в BIOS му зададох да зарежда от CD...не ми открива WinXp Pro +SP3 Bootable излиза ми отново това тъпо grub>черен екран и някакви команди които се изпълняват, но не съм толкова на ТИ с Linux за да го оправя от там.Диска с Win е читав с него съм си инсталирал Windows Profesional XP+SP3 пробвах и с други дискове нестава!!!.Втори device по подразбиране е sdb, където ми беше OS-Win Ubuntu и трети device sda.2. Пробвах със CD:Ubuntu 10.04 инсталационен като в BIOS му зададох да зарежда от CD,втори device по подразбиране е sdb, където ми беше OS-Win Ubuntu и трети device sda.Зарежда ми се ubuntu 10.04, пускам го LIVE CD без да го инсталирам никъде по машината,но от там мога да видя информация за двата ми харда за моя радост че са си още вътре и не се е затрила информацията по тях.Пробвах както един пич писа във форума:System-Administration-Synaptic Package Manager и от там да инсталирам startupmanager,но с LIVE CD я няма тая опция???3.Пуснах в BIOS да зарежда от sda и тогава ми излезе както беше преди да си избирам Win и Ubuntu,но като му дам WIn ми се рестартира компютъра,само като му дам Ubuntu тръгва Linux и дефакто само с него работи.4.Пуснах в BIOS 1-devece CD 2-sda 3-sdb сложих CD:WinXp Pro +SP3 Bootable и пакне не го отчете.5.Пробвах със CD:Ubuntu 10.04 инсталационен като в BIOS му зададох да зарежда от CD,втори device по подразбиране е sdа и трети device sdb,зарежда ми се Ubuntu 10.04 пускам го LIVE CD и тръгва само Linux.6.Пускам в BIOS 1 device sda и 2 device sdb като стартира мога да заредя само с Ubuntu като му дам Windows XP Provesional ми крашва и ми се рестартира компютъра.Интересното е че така като заредя Ubuntu System-Administration-Synaptic Package Manager и от там да инсталирам startupmanager който вече го има и му дам да boot от sdb както трябва да бъде,като рестартирам и пак му дам от BIOS 1 device sdb, 2 device sda ми излиза това съобщение за grub>?????. Моля някой да пише ако знае как да се оправи тоя проблем.Искам да си върна Windows и нещата както преди ми бяха.Като си пусна компютъра да ми дава да си избирам двете OS :( :( Пращам screenshot ако ще е полезен на някой.
Screenshot.png
nasoss
Новак
Новак
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Окт 2010, 11:32

Re: grub> ????

Мнениеот nasoss » 03 Окт 2010, 13:01

Пращам и screen
Прикачени файлове
Screenshot.png
nasoss
Новак
Новак
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Окт 2010, 11:32

Re: grub> ????

Мнениеот lokster » 03 Окт 2010, 16:47

И как точно си инсталирал ubuntu с Daemon Tools?
Ако си го инсталирал чрез Wubi в windows дял, то тогава изобщо не трябва да пипаш нищо свързано с grub или рискуваш да си създадеш още проблеми (тъй като явно че не знаеш какво точно правиш).
Инсталирай си Ubuntu на собствен ext4 дял от livecd или флашка - забрави за всякакви виртуални дискове (като внимателно четеш и следваш инструкциите за инсталиране и разделяне на диска, с които е пълно навсякъде из Интернет, примерно http://help.learnfree.eu/First%20steps/ ... stall.html).
По време на инсталацията избери правилният диск върху който да се инсталира grub (boot мениджъра).
Желателно е да го инсталираш върху диска, на който се намира дялът с Ubuntu, и от BIOS-a да настроиш този диск да е boot-ващ.
Не бързай, и гледай добре какво форматираш.
Това е правилният и най-надежден начин за инсталиране.
Инсталирането вътре в windows дял чрез wubi е по-скоро за демонстрация, отколкото за реална употреба.
Далеч не е надеждно, и не си първият който има такъв проблем. Доколкото знам, wubi има затруднения със системи, при които има два твърди диска и той се намира на втория.
"My mind is going. I can feel it. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I’m afraid."
Аватар
lokster
Администратор
Администратор
 
Мнения: 3452
Регистриран на: 11 Май 2008, 12:26
Местоположение: Видин, България


Назад към Бъгове

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron