Страница 1 от 1

Проблем със сваляне на снимки

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2013, 20:55
от отскоро с усу
Здравейте, използвам фотоапарат fujifilm s 1600. Опитах се да си сваля снимки от него на компютъра, ползвайки usb кабела на апарата, но не стана. От sd картата става, пробвах на друг компютър, но чрез кабела не (и на другия комп., а и той е с усу), а под windows не съм имал проблем с това. Благодаря ви предварително за помощта.

Re: Проблем със сваляне на снимки

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2013, 21:37
от малин
Искаш да кажеш , че при включването , апарата е пуснат и има батерия , и въпреки това не се разпознава , за да го монтираш .

Re: Проблем със сваляне на снимки

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2013, 23:24
от lokster
Виж в настройките на фотоапарата като какво устройство е настроен да се монтира - PTP, MassStorage или нещо друго. Повечето фотоапарати имат такава настройка, и е най-добре да е MassStorage.
Ако пък е на MassStorage, пробвай някой от другите режими :)

Re: Проблем със сваляне на снимки

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2013, 19:59
от отскоро с усу
Настройката е ptp, а как мога да го настроя да е mass storage?

Re: Проблем със сваляне на снимки

МнениеПубликувано на: 17 Юни 2013, 23:11
от lokster
Виж в ръководството на фотоапарата. При всеки е различно, но е някъде из менютата. Ще се учудя ако няма възможност за Mass Storage...

Re: Проблем със сваляне на снимки

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2013, 20:03
от stancho
Може да пробваш да внесеш снимките с gPhoto или Rapid Photo Downloader. И аз имам фотоапарат, който по подразбиране ползва ptp (Picture Transfer Protocol), но никога не съм го пробвал. По-лесно ми е да си свалям снимките директно от картата, като ползвам Rapid Photo Downloader за да ми сортира снимките по папки и да преименува всички файлове докато се свалят, така че да ми е удобно да си намирам снимките по-късно.

PS. Виж дали имаш инсталирана библиотеката libptp (libptp2). Тук http://libptp.sourceforge.net/ мисля, че може да се намери някакъв списък с камерите които работят.
Edit: Всъщност библиотеката която трябва да я има инсталирана е libgphoto2. Тя отговаря за връзката с камерата и за съжаление в списъка с поддържащите камери твоята я няма.
http://gphoto.org/proj/libgphoto2/support.php
И решението е или намираш как да смениш режима на фотоапарата както те е посъветвал lokster и се надяваш да проработи или просто забравяш за сега кабела и сваляш директно през картата и се надяваш след време и твоята камера да влезе в списъка с поддържаните.

PS 2. Тъй като новото УСУ е базирано на КДЕ може би е по редно да пробваш digikam вместо gPhoto.
Всичко изредено до тук трябва да може да се инсталира през софтуер мениджъра.

Re: Проблем със сваляне на снимки

МнениеПубликувано на: 22 Юни 2013, 07:53
от отскоро с усу
Благодаря ви много за съдействието, не можах да открия опция да направя апарата mass storage device, свалям ги от картата на един лаптоп :)

Re: Проблем със сваляне на снимки

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2013, 08:49
от отскоро с усу
Извинявам се, че пиша късно по вече стара тема, но всъщност става с digiKam, вчера тръгнах да свалям пак снимки и го установих. Много ви благодаря за съдействието :)