Страница 1 от 1

Има ли някакъв мачин?

МнениеПубликувано на: 20 Май 2018, 02:17
от levun4o
Здравейте,

Има ли начин да наблюдавам Wi-Fi мрежата в реално време?Но не съм конектнат през Wi-Fi платката.Конекцията е през LAN картата в която е включен Access Point,работещ в режим "Infrastructure".Крайният ефект е връзка с интернет от Wi-Fi мрежата.Проблемът е там,че не мога да наблюдавам поведението на мрежата към която съм свързан в реално време.Постоянно трябва да се дава Refresh.А това много затруднява намирането на точната посока от където идва сигналът.

Когато връзката ми е директно през Wi-Fi платката ползвам "Wavemon", която върши идеална работа.Няма ли нещо подобно което да работи като "Wavemon", но да вижда мрежата през LAN картата?

Прилагам снимка на това което мога да видя като мрежи.Моля,не питайте защо по този, за някои може би странен,начин се връзвам към интернет.Не,че не бих обяснил,но в случая няма нищо общо с темата а само ще я разводни.Работя с ОС УСУ 9.3 мини 64.

Предварително благодаря :bow:

Re: Има ли някакъв мачин?

МнениеПубликувано на: 23 Май 2018, 20:18
от stancho
Здравей,

Ако правилно разбирам търсиш приложение което да инсталираш на твоя лаптоп/ПЦ и искаш да наблюдаваш мрежов интерфейс които е на друга машина (демек рутера, АП-то)?

Не мисля че има такава програма която да следи интерфейс който е физически закачен на друго устройство, освен ако не се закачиш към съответното устройство (АП-то) чрез ssh, telnet и т.н. и не стартираш приложението от там. На рутер (кутика), разполагаш с това което има инсталирано на него.
По добре намери някой плъгин за Лиско който да ти рефрешва страничката автоматично.
Например това https://addons.mozilla.org/en-GB/firefo ... o-refresh/

Re: Има ли някакъв мачин?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2018, 05:37
от levun4o
:) @stancho, Правилно си разбрал най-важното-искам да наблюдавам интерфейс.Но не е на друго у-во.Може би лошо съм обяснил.
Появи се бял дим от WiFi платката,придружен от характерен звук "пук",забодена в PCI слота на ПС-то с което работя.С други думи-изгоря.Другият начин да се свържа с WiFi мрежа е този,който съм описал,предполагам малко известен или непознат на масовия ползвател.
Единственият начин да видя мрежите е като вляза с админска парола в акцеспойнта и там от менютата избирам това което ми трябва.Да!В случая се явява като външно у-во(не се бях замислил).Но,според мен се явява и като LAN карта от дъното изнесена навън.Може и да греша.Това е стар,изпитан метод за връзка с WiFi мрежа при липса на WiFi карта.
Аз получавам интернет от съсед,който не е в съседната стая а в края на улицата и поради тази причина ми е много важно да намеря точно от къде идва сигнал,колко е завъртян (поляризиран) и как се променя.Естествено не ползвам щатната антенка на у-вото,а антена тип "Yaggy" (яги),не съм убеден,че така се изписва правилно на английски.
Приложението Wavemon",което работи с WiFi картата ми вършеше много добра работа.Имам нужда от подобно приложение,което ми показва какво "вижда" акцеспойнта или рутера(по същия начин става и с рутер).Това което виждам с Лиско не носи никаква информация-само показва наличните мрежи и едно число за силата на сигнала,което нито е в децибели,нито е в проценти.И при всяко мръдване на антената, докато търся сигнал,трябва да рефрешвам.Което се явява много статично, бавно и неточно,а на мен ми трябва да наблюдавам сигнал в реално време.Липсва ми информацията за "плуването" на сигнала,грешно приети пакети,повторно изпратени пакети ,с колко Мбит/с върви връзката м/у мен и рутера от който получавам сигнала.
Малко се поувлякох в обясненията,дано не съм отегчил читателите.
@stancho, този адон не ми върши разбота.Докато прочете всички мрежи страничката се рефрешва достатъчно бавно.

Ако правилно съм разбрал @stancho няма такова приложение.Или с две думи-надежда всяка оставете.Благодаря за отделеното време :bow:

Re: Има ли някакъв мачин?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2018, 11:13
от stancho
Ами не ми е ясно как може да се прави мониторинг при тази постановка. Вземи помисли за топологията. Ти на Wavemon трябва да подадеш устройство от типа eth0, wlan0 и т.н., тоест това са мрежови адаптери закачени за ПЦ-то и управлявани от негвия кернел със съответните драйвери. Единствено може да следиш какъв трафик върви по лан-а на ПЦ-то до лан-а на АП-то и дотам.

Пак помисли за топологията - сега (предполагам, че е така):
Код: Избери целия код
         [WiFi (комшията)]<------------------------->[ WiFi (AP)----LAN(AP)]<--------------------->[LAN(PC)]
        |                 |                         |                       |                     |
        v                 v                         v                       v                     v
интернет<----------------->локална мрежа на комшията<-----------------------> твоята локална мрежа


Предиишната ти топология е била:
Код: Избери целия код
         [WiFi (комшията)]<------------------------->[WiFi(PC)]
        |                 |                         |
        v                 v                         v
интернет<----------------->локална мрежа на комшията


Сам каза че трябва да се логнеш в АП-то за да се вържеш към съответната мрежа, няма как да го направиш това през компютъра без да си се логнал първоначално. Положението за мониторинг е същия.
Вариантите са ти:
1. Да се пробваш да конфигурираш плъгина да рефрешва на различен интервал.
2. Да помислиш да смениш фърмуера на твоето АП който ти дава по добър мониторинг (dd-wrt, openwrt), ако е възможно.
3. Взимаш си Wifi за компютъра и сменяш изгорялото. Има и такива на USB с външна антена.

Поздрави и успех.

Re: Има ли някакъв мачин?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2018, 12:31
от levun4o
Нещо подобно,но не съвсем.АП-та вече е конектнат към съответната мрежа.От страх да не разводня темата няма да описвам как-предполагам,че ти е ясно.При стартиране на компа имам нет-равносилно на забучен кабел в ЛАН-а.ПС-то ми вижда ЛАН-а като eth1,а WiFi-то като wlan0.С линукса още не съм много на ТИ.Единственият начин, който зная, е да се логна в АП-та и от там да си видя мрежата.Не ме устройва плъгина да рефрешва по-бързо.Самото рефрешване е достатъчно бавен процес.При всяко натискане на бутона рефреш АП-та винаги сканира всички мрежи,преди да покаже резултата.А USB-та с WiFi изобщо не стават-с удивително глухи приемници са и символични антени.Освен това няма как да забучна ягито(антената тип яги).
Дано сега съм обяснил по-добре.Да,нова WiFi платка решава проблема.Но ми е проблем да си намеря читава.Ще трябва още да се поровя из кашоните,но шансовете са малки.Ако не ти дойде някаква мисъл-здраве да е.Ще я карам така :headbang:
Много ти благодаря за отделеното време и желанието да ми помогнеш. :bow: :bow: :bow:

P.S. Не е по темата,но днес ми излезна като проблем,Защо текстовият редактор Kate забива щом го отворя?А си работеше.Не съм пипал нищо по УСУ-то,защото не му разбирам още.

Re: Има ли някакъв мачин?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2018, 13:28
от stancho
levun4o написа:Нещо подобно,но не съвсем.АП-та вече е конектнат към съответната мрежа.От страх да не разводня темата няма да описвам как-предполагам,че ти е ясно.При стартиране на компа имам нет-равносилно на забучен кабел в ЛАН-а.ПС-то ми вижда ЛАН-а като eth1,а WiFi-то като wlan0.С линукса още не съм много на ТИ.

Да ясно ми е как става, не се притеснявай да разводняваш темата. Колкото повече, толкова повече ;). От обясненията ти дотук съдя, че ти не си съвсем наясно как работи постановката и затова не се разбираме. Точно първата схема дето пуснах горе трябва да отговаря точно на сегашното ти положение. Втората схема е била преди изгарянето на адаптера, в момента ми е ясно че не е актуална. Познанията ти с Линукса тук не са от особено значение точно тук. Трябва да си изясниш как работи IP протокола.
Нали каза че безжичната катра на компютъра е изгоряала? Не би следвало да имаш wlan0 вече.

levun4o написа:Единственият начин, който зная, е да се логна в АП-та и от там да си видя мрежата.Не ме устройва плъгина да рефрешва по-бързо.Самото рефрешване е достатъчно бавен процес.При всяко натискане на бутона рефреш АП-та винаги сканира всички мрежи,преди да покаже резултата.

Ясно, но поне да споменеш какъв ти е модела на AP-то и дали върви със стоковия фърмуеър, има ли възможност за връзка по ssh или telnet? Префлашването с друг както споменах по горе може да е опасно и да повреди устройството, но пък може да отключи много допълнителни възможности. Все пак нищо не пречи да се направи проучване за твоя модел има ли смисъл.

levun4o написа:P.S. Не е по темата,но днес ми излезна като проблем,Защо текстовият редактор Kate забива щом го отворя?А си работеше.Не съм пипал нищо по УСУ-то,защото не му разбирам още.

Тук вече не мога да помогна много. KDE-то така и не ми допадна като графична среда. Може да пробваш да го стартираш през терминала и да наблюдаваш какво излиза там като се бъгне и евентуално да подскаже какъв е проблема.

Re: Има ли някакъв мачин?

МнениеПубликувано на: 24 Май 2018, 15:32
от levun4o
Моделът в момента е на Canyon CNP-WF514N1,китайщина някаква.Нямам никаква представа има ли възможност за връзка по ssh или telnet(имам възможност да попитам).Това е рутер.Смених го защото нещо започна да ми прекъсва обмена през ЛАН-а(най-вероятно е тръгнал да заминава).Но принципа на конекция е същият.АП-та същo бе Canyon CN-WFAP N1H7410105.Понеже имах доста бройки експериментирах с префлашване.Той е копие на Edimax.Префлашнах го с фърмуера на Едимакс-нищо не се промени.Но второто у-во при същата процедура умря.Не съм сигурен какво ще стане и не смея да опитам и с рутера.wlan0 вече не се вижда.Имам 2 ланкарти,затова ти обявих eth1.

Схемата която работи в момента е: ЛАН на ПС>ланкабел>рутер(АП)>WiFi конект с другия рутер(съседския)>получавам нет от него и обратно>WiFi моя рутер>ланкабел>ЛАН нa ПС.

Начинът ми на конекция:
1. Пълен ресет на АП(рутер).
2. Задаване на ръчно ИП на ланкартата за да се логна в у-вото.
3. Влизам в настройките.
4. Задавам режим "Инфраструктура".
5. Задавам автоматично DHCP.
6. В раздел "Wireless" скривам името на у-вото(Disable Broadcast ESSID).
7. С натискането на бутон "Site survey" ми се отваря нов прозорец с всички(включително и скритите) мрежи (Единственото място от където мога да си видя мрежата),виж приложената картинка.
8. Маркирам "моята" мрежа и натискам бутона "Done",след него "Aply" и изчаквам у-вото да се рестартира.
9. Излизам от у-вото.
10. На ланкартата задавам автоматично ИП.
11. Не е необходимо,но за всеки случай рестарт на ПС.
Може не всичко да е точно в тоя ред,но действията са тези.Точки 8,9,10 и 11 задължително в такъв порядък.
И имам интернет на ПС-то.

За да си погледна мрежата не е необходимо да променям от автоматично на ръчно ИП-то.Нали вече съм в мрежата на рутера.С АП-та не е така,там си иска ръчно ИП.

Дали успях с това разточително описание да те улесня?Дано не съм те отегчил с обясняване на неща,които,убеден съм,са ти пределно ясни.Но ти настоя:
stancho написа:Да ясно ми е как става, не се притеснявай да разводняваш темата. Колкото повече, толкова повече ;)


:bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

P.S.
Току що получих отговор на въпроса дали рутера има възможност за връзка по ssh или telnet.Отговорът е "Да!".Но имаше обратно запитване-А кой ще обясни на насрещното у-во как да те търси?За съжаление съседа ми е обикновен усер.Всички тия неща са му тъмна Индия и дума да не става аз да му пипам (или някой друг) в настройките на рутера.