Страница 1 от 1

Дуал буут на Windows 8.1 и Lubuntu 15.10

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016, 10:31
от LXDE_Noob
Здравейте, от няколко дни се опитвам безуспешно да си направя дуал буут(dual boot) между Windows 8.1 и Lubuntu 15.10. Имам лаптоп Acer Aspire E 15 Start, който е купен "готов за употреба" с инсталиран windows 8.1. Тъй като и преди съм ползвал Lubuntu и бях наистина доволен от нея, сега реших отново да си я инсталирам, разбира се запазвайки и windows-а. Но срещам някои затруднения при този процес.

Първо искам Lubuntu да е на отделен дял( заделил съм за него от хард диска един дял под NTSF от около 30 GB). Инсталационния процес в общи линии ми е ясен но, това разделяне на дяловете, swap, boot и т.н ми е непонятно честно казано. Следвах стъпките от този сайт: http://linux.about.com/od/LinuxNewbieDesktopGuide/ss/The-Ultimate-Windows-81-And-Ubuntu-Dual-Boot-Guide.htm но не мога да кажа, че ми се получи.

Основният ми е проблем обаче настъпва след инсталацията. След като инсталирам линукс-а компютъра директно си буутва windows и това е. Пробвах стъпките описани в сайта, който посочих по-горе но уви никакъв резултат.
Не знам доколко стана ясно, какъв е проблемът ми, но надявам се някой да може да ми помогне.

Re: Дуал буут на Windows 8.1 и Lubuntu 15.10

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016, 14:03
от малин
Опитай така и ако не стане - значи иска и още неща за правене/променяне по БИОСа или разпределението на дяловете.

При следващата (пре)инсталация (нали 16.04 ще излезе скоро) ще може ли снимка от gparted как изглежда разпределението.