Малко коментари относно Ubuntu Touch... Негативни, за съжаление.
Пробвах го миналата седмица на новия ми Nexus 4, обаче не ме спечели.
Първото и основно нещо - концепцията му не ми харесва и не ми е удобна (с тези плъзгания във всички посоки).
Не е заради това че съм свикнал с Android - за сравнение, когато за пръв път пробвах Android (1.6) нямаше такъв проблем - с първото пипане ми хареса, въпреки че от днешна гледна точка 1.6 си е дървен отвсякъде

Липсата на функция за изключване/рестарт силно ме озадачава... поне аз не открих да има.
Дразнещ е и факта че се опитват да ме убеждават че "иконка която отваря мобилна версия на някой сайт" е равносилна на "приложение" (Facebook, Gmail и т.н.). А то няма нищо общо. Поне браузъра да работеше гладко.
Не че присъствието на нативни версии на тези приложения зависи пряко от Canonical, но поне да не се опитват да ме заблуждават. Суровата истина е че всички приложения, различни от пряко свързаните с работната среда просто не съществуват, и дори и те имат вид като на скалъпени.
Още едно нещо което се набива на очи е чудовищния lag - правя някой жест с пръст, а екрана реагира след съвсем осезаема част от секундата.
Просто има толкова много неща за оправяне, че дори и да бях оптимист пак щях да се усъмня в бъдещето му.
Наясно съм че е на етап превю и е далеч от крайния резултат. Но въпреки това не съм оптимист.
"My mind is going. I can feel it. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I’m afraid."