Очаквани промени в УСУ 7

Всички новини около УСУ

Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот svetli » 18 Май 2011, 18:07

Набързо ще нахвърлям основните нови неща и промени, които към момента са почти сигурни, че ще намерят мястото си в УСУ 7.

1. Работната среда... ще е традиционната за УСУ, т.е. тази на ГНОМ 2. С lokster сме единодушни, че unity (както и gnome-shell впрочем) не е подходяща среда за УСУ. Поради това, тя почти сигурно ще отсъства от УСУ 7, въпреки че при желание, потребителите ще могат да си я инсталират. Все пак малка промяна във вида на средата ще има и това е че вместо стандартния списък с прозорци, в долният панел вече ще се използва аплетът dockbarx.

2. Нови и алтернативни програми ще намерят мястото си редом с добре познатите. Част от най-вероятните и сигурни промени към момента са:

- Торент клиента Flush ще замени досега използваният Deluge. Освен, че е неколкократно по-малък като обем, Flush не страда от засега неоправен бъг в Deluge водещ до постоянно високо натоварване на процесора. Допълнително от това Flush работи пъргаво и заема сравнително малко системни ресурси. Все пак, за досега използващите Deluge ще бъде предвидена възможността да си инсталират въпросната програма, да премахнат Flush, без това да развали зависимостите на УСУ.

- Стартера на програми Synapse ще замени досега използваната програма Kupfer. Synapse има по-интуитивен интерфейс, интегрира се с услугата Zeitgeist и генерално е по-подходящ избор за обикновените потребители.

- Ще направи дебюта си малкото помощно средство usu-reset-settings. С негова помощ с едно натискане на бутон, потребителят ще може да се върне към фабричните настройки на средата такава, каквато е била в момента на инсталиране на УСУ.

- Програмата Deja-Dup ще замени досега използваната BackInTime в ролята на средство за създаване на резервни копия. Deja-Dup се интегрира по-добре в системата и предлага достъпен интерфейс за използване.

- Нов мениджър на системния буфер - Diodon. Той заменя досега използвания Parcellite. Причините - по-добра интеграция с индикатор-аплета и по-малко използвани системни ресурси.

- Възможност за настройка на мултитъч устройства чрез програмата touchegg.

- Ще се появи програмата activity-log-manager, служеща за настройка на услугата Zeitgeist. С нейна помощ въпросната услуга може да се спира/пуска, да се избира какви за данни и приложения да се записват действията и др. подобни...

- Ще отпаднат джаджите за работния плот в лицето на Screenlets. Макар и интересни като замисъл, джаджите бързо се превърнаха в някакъв остатък от миналото и далеч не са така привлекателни като преди няколко години...

3. Други промени. Сред част от другите промени са:

- нова страница за онлайн ръководството и промяна във формата на вграденото ръководство - PDF, вместо досега използваните множество html файлове. Промените в онлайн страницата ще отворят потенциална възможност знаещи потребители да дописват нови теми, след съответна регистрация.

- различни оптимизации, свързани с по-добрата и пъргава работа на системата - използване на libjpeg-turbo, изключване на нежното използване на ~/.xsession-errors и др.

Накратко това са по-важните неща, които с lokster искахме да споделим с вас, за да не ви оставяме на тъмно до излизането на УСУ 7.

А и още нещо - за първи път УСУ ще се сдобие с официална 64-битова версия. Поне за УСУ Мини това е сигурно, а за останалите издания е под въпрос, най-вече поради липсата на време. :)
Аватар
svetli
Администратор
Администратор
 
Мнения: 934
Регистриран на: 11 Май 2008, 18:48
Местоположение: Видин

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот cvetanatanasov » 20 Май 2011, 07:47

Ще бъде ли предвидена възможност за надграждане?
cvetanatanasov
Новак
Новак
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Авг 2010, 11:33

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот lokster » 20 Май 2011, 10:38

Не, възможността за надграждане няма да е превдидена и официално няма да я поддържаме.
Основната причина е че дори в стандартното Ubuntu (на което УСУ се базира) възможността за надграждане често не протича толкова гладко - има много неща които се объркват често.
А при УСУ имаме и доста допълнителни настройки които правим предварително в инсталационния диск, и при евентуално надграждане някои от тях се губят, а други - може и да не работят както трябва.
Към момента просто не разполагаме с нужното време и ресурси за да осигурим подобна поддръжка. Ако се разровиш из форума, ще видиш че в момента в който излезе Ubuntu 11.04 и в УСУ се появи съобщението "Налична е нова версия на операционната система" (което ще премахмем в УСУ7), веднага се намериха потребители който да опитат надграждането, и съответно - не успяха: не ми работи това, не ми работи онова...
Затова официално няма да поддържаме възможност за надграждане. Дори и за напреднали потребители, е много по-удачно да започнат начисто (като само си пренесат настройките на браузъра и някои други неща ръчно).
За един нормален потребител пък, е много по-лесно да преинсталира с по-нова версия, отколкото да опита да надгради и после да оправя потенциалните възникнали проблеми.
"My mind is going. I can feel it. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I’m afraid."
Аватар
lokster
Администратор
Администратор
 
Мнения: 3452
Регистриран на: 11 Май 2008, 12:26
Местоположение: Видин, България

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот tsveto » 24 Май 2011, 20:24

Поздрави за Вас създателите на единствената засега наистина БЪЛГАРСКА и създадена най-вече за нас Българите Линукс дистрибуция УСУ! Ние обикновените хора, които сме открили вашата операционна система и сме я изпробвали и харесали и я ползваме в ежедневието си за обичайните си нужди, само може да ни радва вестта за наближаването на появяването на бял свят на новото УСУ 7. Аз лично ползвам УСУ на домашния си настолен компютър от версия 5.1.
И в момента имам и други Линукс дистрибуции инсталирани на харддиска - за изпробване и с учебна цел, но основната ОС, която ползвам като цяло в ежедневието си е най-вече УСУ 6.2, с малки изключения, когато все пак ми се налага да превключа на Уиндоус. Лично мене ме радва решението Ви да запазите за работна среда добрия стар Gnome 2. Аз лично пробвах на моя компютър новото Ubuntu 11.04 с Унити, както и Gnome 3 с Open SUSE 11.4, но не останах с добри впечатления от тези нововъведения и поне засега са по - неудобни за нормална работа с компютър. Лично на мене ще ми липсват джаджите за работния плот в лицето на Screenlets, понеже на мене си ми харесваха и ги ползвах, но надявам се да може да се добавят допълнително... Аз в момента съм със УСУ 6.2, която успешно надстроих до Ubuntu 11.04, ползвам си го вече доста време с класическия десктоп, ежедневно си качвам излезлите обновления на програмите и досега поне не съм забелязал някакъв видим бъг или нещо да не си ми работи както трябва... Все пак ще очаквам както и другите потребители с нетърпение новото УСУ 7 за да го пробвам и ако по ми хареса от това с което съм в момента да остана да ползвам него като основна ОС!
Не е важно дали си як! Важно е да си маниак!!!
Аватар
tsveto
Старши член
Старши член
 
Мнения: 62
Регистриран на: 08 Ное 2010, 00:42
Местоположение: София

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот tsveto » 24 Май 2011, 20:37

И честит 24 май! Разбира се зная, че има и други Линус дистрибуции, чиито автори са българи, но първата известна ми Tilix, отдавна е мъртва, другите които съм пробвал - Zorin OS и Linvo на тях само авторите им са българи но са ги създали с надеждата да пробият на запад, като са загърбели нас техните сънародници и не са си направили дори труда да преведат сайтовете си на роден БЪЛГАРСКИ език. На тях и на такива като тях само със съжаление мога да и повторя думите на Отец Паисий: "О неразумний юроде, поради что се срамуваш от това да се наречеш Българин?!" Още веднъж честитя на всички сънародници независимо къде живеят сега най-българския празник 24 май!
Не е важно дали си як! Важно е да си маниак!!!
Аватар
tsveto
Старши член
Старши член
 
Мнения: 62
Регистриран на: 08 Ное 2010, 00:42
Местоположение: София

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот lokster » 24 Май 2011, 21:05

@tsveto Zorin OS не е българска дистрибуция и не е била никога. Не знам защо в българското Интернет пространство кръжи тази масова заблуда, и в много сайтове продължават да пишат на изуст...
За доказателство, ето цитат от Facebook страницата на Zorin OS:
zorin-os-is-not-bulgarian.png

По-ясно от това едва ли може да бъде казано - от самия автор.

Относно джаджите - няма да има никакъв проблем да си инсталираш джаджите и да си ги ползваш отново. Просто решихме да ги няма в стандартната инсталация, защото не са нещо което всеки ползва (въпрос на вкусове).
Така ще спестим и малко място, и диска ще стане по-малък.
И въпреки че все още не е излязъл УСУ7, ще споделя какво планираме за УСУ8 (т.е. за след 6-7 месеца) :)
Основната промяна (99% сигурно) ще е смяната на работната среда от GNOME на Xfce.
Това несъмнено ще доведе до някои компромиси или леки неудобства (както и разлики с досегашното УСУ), но обстоятелствата го налагат. Генерално обаче, не мислим че ще има някакви критични сътресения.
Към момента, посоката в която Ubuntu се развива (имам предвид "стандартното" Ubuntu - с GNOME/Unity), е несъвместима с нашите виждания за това как трябва да изглежда и работи УСУ.
Същото важи и за версия 3 на GNOME - той пък използва Gnome Shell, който дори повече от Unity е неподходящ за УСУ.
Няма да се впускам в обяснения "за" и против, просто ще кажа че и двете среди не оправдават нашите очаквания и изисквания.
Мислихме каква среда би била подходяща за УСУ. KDE поначало отпадна - той пък има прекалено много настройки, а и никога не сме го приемали като потенциална алтернативна работна среда за УСУ.
Помислихме и за LXDE - там има голям потенциал, средата е много малка и лека, но за съжаление проекта е все още млад - няма много добра интеграция и инструменти за настройка. Преводът му на Български също куца. Като цяло, не е най-подходящата среда за нови потребители (въпреки че го харесваме много).
Остана единствената разумна алтернатива - Xfce.
Затова решихме да я изберем.
Естествено, ще има и полза от цялата работа, и тя най-вече ще се отрази на системните изисквания на УСУ, както и на обема който диска ще заема.
Също така, по-голямата част от програмите ще се запазят. Разликата ще е най-вече по отношение на системните настройки.
Визуално, смятаме максимално да запазим стила на УСУ6 и 7 - просто ще го нагодим към Xfce и ще го доразвием.
Плануваме веднага след като пуснем УСУ7, да започнем работа върху УСУ8.
Досега не сме правили така - все чакахме да излезе първата бета на следващото Ubuntu, и тогава започваме да "гласим" нещата.
Сега обаче ще започнем веднага, още с текущото Ubuntu (11.04).
Всякакви предложения и идеи са добре дошли, но преди да ги напишете, първо се замислете дали предложението ще е полезно за по-голям кръг от потребители, или само за вас.
Например "аз ползвам програма X, затова я включете" не се приема за валидно предложение. Трябва да има поне някакви аргументи.
Казвам всичко това, за да си спестим време и обяснения :)

Което ме навежда на мисълта... май трябва да пуснем няколко анкети свързани с избора на стандартни приложения в УСУ. Да се надяваме че ще има "гласоподаватели" :)
"My mind is going. I can feel it. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I’m afraid."
Аватар
lokster
Администратор
Администратор
 
Мнения: 3452
Регистриран на: 11 Май 2008, 12:26
Местоположение: Видин, България

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот bako_ttv » 24 Май 2011, 21:56

Краси кажи коя Xfce дистрибуция да си изтегля да я тествам във Виртуал Бокса, да имам някаква представа какво представлява тази среда, че до сега не съм тествал?! Сигурно има много, но коя би се доближила най-много до това което планувате?! Беза де се запозная с тази среда няма как да изкажа мнение по въпроса или да дам някакво предложение!

п.с.Аз вече гласувах, а и както подобава съм и написал коментари за кое съм гласувал! :)
Изображение
Аватар
bako_ttv
Заклет фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 11 Юни 2010, 23:07
Местоположение: Тетевен / в момента - в Испания!

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот lokster » 24 Май 2011, 21:58

Ми, xubuntu :) Но го чакат доста tweak-ове за да се превърне в УСУ, така че това което ще видиш ще е далеч от УСУ8.

Между другото, относно това което написах преди малко:
Което ме навежда на мисълта... май трябва да пуснем няколко анкети свързани с избора на стандартни приложения в УСУ. Да се надяваме че ще има "гласоподаватели"

вижте анкетките в закачените теми тук: viewforum.php?f=5
Приканвам всеки да гласува.
"My mind is going. I can feel it. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I’m afraid."
Аватар
lokster
Администратор
Администратор
 
Мнения: 3452
Регистриран на: 11 Май 2008, 12:26
Местоположение: Видин, България

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот svetli » 24 Май 2011, 21:59

Изтегли си например Xubuntu 11.04 от тук - http://www.xubuntu.org/getubuntu
Аватар
svetli
Администратор
Администратор
 
Мнения: 934
Регистриран на: 11 Май 2008, 18:48
Местоположение: Видин

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот bako_ttv » 24 Май 2011, 22:30

Краси не си пуснал анкета за чат клиент, макар, че според мен Empathy си е идеален, но до като тегля сега Xubuntu-то видях, че има вграден XChat IRC (не съм го тествал и не знам за какво става въпрос)!
За скайп няма да говорим, той е някаква заслепена мания у повечето българи!
Изображение
Аватар
bako_ttv
Заклет фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 11 Юни 2010, 23:07
Местоположение: Тетевен / в момента - в Испания!

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот lokster » 24 Май 2011, 22:34

Ми то при чат клиентите избора не е голям. Универсалните (които заслужават внимание) са общо взето два - Pidgin и Empathy, и разликите между тях са козметични и минимални.
Другите са клиенти само за определени мрежи.
Например, XChat е само за IRC мрежи.
"My mind is going. I can feel it. There is no question about it. I can feel it. I can feel it. I’m afraid."
Аватар
lokster
Администратор
Администратор
 
Мнения: 3452
Регистриран на: 11 Май 2008, 12:26
Местоположение: Видин, България

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот bako_ttv » 25 Май 2011, 11:29

Инсталирах го Xubuntu-то във Виртуал Бокса! Не е лош, но си му липсват доста неща от УСУ с които съм свикнал! Забелязах, че вместо Brasero са сложили по-добрия вариант с Xfburn, който поне за мен е по-добрия вариант! Има още разлики, но тепърва ще го проверявам, и все пак както каза Краси е доста далеч от УСУ!
Изображение
Аватар
bako_ttv
Заклет фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 11 Юни 2010, 23:07
Местоположение: Тетевен / в момента - в Испания!

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот plamen74.72 » 25 Май 2011, 11:52

Да Xfburn е най-доброто за сега! Жалко обаче, че няма версия на ImgBurn за Линукс и работи само през Wine, иначе е най-доброто! :)
Аватар
plamen74.72
Заклет фен
 
Мнения: 1331
Регистриран на: 19 Юни 2010, 12:43
Местоположение: Тетевен

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот bako_ttv » 25 Май 2011, 12:08

Краси аз имам едно предложение за новото УСУ!
Ще може ли да бъде направен индикатор, който да показва колко е заетото в Mb/GB в дадена папка?
И така както е в момента не е лошо, но ми е доста бавно от свойства на папката да разбера колко е заетото пространство в нея!
Изображение
Аватар
bako_ttv
Заклет фен
 
Мнения: 655
Регистриран на: 11 Юни 2010, 23:07
Местоположение: Тетевен / в момента - в Испания!

Re: Очаквани промени в УСУ 7

Мнениеот svetli » 25 Май 2011, 12:40

bako_ttv написа:...и все пак както каза Краси е доста далеч от УСУ!


Така си е, но живот и здраве ще се превърне в едно ново също така функционално УСУ... :)
Аватар
svetli
Администратор
Администратор
 
Мнения: 934
Регистриран на: 11 Май 2008, 18:48
Местоположение: Видин

Следваща

Назад към Новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron